آشنایی با چسب بتن
زمانی که میخواهید بتن جدیدی را بر روی بتن قدیمی بریزید یا شکاف پدید آمده درون بتن را پر کرده و یا ترکهای مویی ایجاد شده بر روی سطح بتونی را از بین ببرید لازم است از چسب بتونی جهت پیوند یا پوشش استفاده نمایید. استفاده از چسب بهطور گستردهای در صنایع مکانیکی و هوافضا رایج شده است تا جاییکه در سالهای اخیر علاقه زیادی به استفاده از چسب در صنعت ساختمان نیز شده است. در سازههای مهندسی عمران ،برخی کاربردهای چسب سازه نیزاز اهمیت ویژهای برخوردار شده است . بتن یک ماده متخلخل میباشد که چسباندن برخی از مواد را به سطح بتنی دشوار مینماید، موادی مانند سنگ مرمر،شیشه و فلز به دلیل داشتن سطح صاف و عدم تطابق در بافت در چسبیدن به بتن با مشکل مواجه میشوند اما در این حالت نیز اگر از یک چسب بتن با فرمول مناسب استفاده شود امکان اتصال به بتن آماده وجود دارد و در صورت استفاده از مواد خشنتری چون چوب،پارچه ،پلاستیک و یا بتن نتیجه اتصال بهتر خواهد بود تقریبآ هر مادهای با انتخاب یک چسب مناسب به بتن خواهد چسبید.
چسب بتن در ساخت و سازهای مهندسی بهعنوان عامل تقویت کننده مؤثر و محبوب شناخته شدهاست چرا که نه تنها جهت اتصال دو سطح بتنی کاربرد دارد بهعنوان عامل اتصال کامپوزیتهای بتنی فولادی نیز مطرح میباشد .باید خاطر نشان کرد که استفاده از چسب بتن تآثیری بر روی مقاومت آن ندارد حتی بیشترین پوشش افزایش مقاومت بسیار بسیار اندکی را ایجاد میکند.
چسب بتن چیست؟
در زمینه ساختوساز ، برای بهبود چسبندگی بین دو جسم اغلب از چسبها استفاده میشود .چسب بتن با یک حلال که معمولا آب است رقیق گردیده و به مخلوط شن، ماسه و سیمان اضافه میگردد و ملاتی روان و خمیری شکل از این اختلاط بهدست میآید، قبل از استفاده از این ملات جهت کاهش مصرف چسب بتن بهتر آن است که یک لایه از این چسب روی سطح بتن کشیده شود و تا زمانیکه خاصیت چسبندگی آن از بین نرفته عملیات بتنریزی مجدد و یا نصب مواد باید صورتپذیرد. چسب بتن به صورت چسب بتن اپوکسی و چسب بتن لاتکس یا پلیمری در بازار موجود میباشد و عوامل مختلفی منجمله خصوصیات فیزیکی،مکانیکی و شیمیایی چسبها، ضخامت لایه چسب، شکل هندسی و عمق ناحیه پیوندی ، نوع چسب و ساختار آن، ماندگاری در برابر آب ودر انتها رطوبت نسبی و دمای محیط روی استحکام چسب با ناحیه مورد نظر بسیار تآثیرگذار میباشد.
ویژگیهای چسب بتن
افزایش چسبندگی بسیار زیاد در بتن، یک ویژگی بارز چسب بتن است که باعث شده استفاده از این محصول روز به روز افزایش پیدا کند. در واقع این چسب به عنوان رابط اتصال بتن قدیم به بتن جدید عمل کرده و موجب میشود چسبندگی بتن یا مصالح جدید بر روی بتن و مصالح قدیمی، افزایش پیدا کند. استفاده از این چسب باعث میشود که مواد تشکیل دهنده بتن در برابر تغییرات فیزیکی و عوامل شیمیایی مختلف، مقاومت بیشتری از خود نشان دهند. از دیگر ویژگیهای این چسب میتوان به افزایش مقاومتهای کششی و خمشی بتن، کاهش نفوذپذیری در بتن، جلوگیری از ایجاد ترک در بتن و تبله کردن، بالا بردن عمر سازههای بتنی و ... اشاره کرد.
روش استفاده از چسب بتن
شاید مراحل استفاده از این چسب ساختمانی آسان باشد اما اگر توسط یک فرد غیر متخصص که درباره اصول این کار چیزی نمیداند، انجام گیرد، نتیجه مطلوبی به دست نخواهد آمد. برای استفاده از این چسب، باید در ابتدا چربی، ذرات و گرد و غبار را از روی محل مورد نظر تمیز کرد تا بعدا میزان چسبندگی کاهش نیابد. سپس چسب را با آب ترکیب کرده و بعد از رقیق شدن، به مخلوط سیمان و شن و ماسه افزوده میشود تا در نهایت ملاتی خمیری شکل و روان ایجاد شود. میزان و درصد چسب اضافه شده باید 5 تا 10 درصد وزن سیمان باشد. یک لایه چسب که با آب رقیق شده است، بر روی قسمتهای خشک بتن مالیده شده و بر روی آن از ملات تهیه شده استفاده میشود. دلیل اول زدن چسب بر روی بتن این است که ملات کمتری مصرف شود و در نتیجه بتوان در هزینهها صرفه جویی کرد.
انواع چسب بتن
ساختار، ترکیب ساخته شده و نوع کاربرد از جمله مواردی هستند که باعث متنوع بودن چسب بتن میشوند. به طور کلی این چسبها در دو نوع اپوکسی و لاتکس یا پلیمری عرضه میشوند که هرکدام از این دستهها، مدلهای گوناگونی را شامل میشوند. چسب لاتکس که ظاهر مایع مانند شیری رنگ دارد، امولسیونی از کوپلیمر محلول در آب است. چسب لاتکس در ترکیب با سیمان پرتلند و ماسه، در برابر آب، مواد شیمیایی و ساییدگی مقاومت بالایی پیدا میکند که در چسباندن کاشی، سرامیک، سنگهای تزئینی و ... به کار میرود. چسب اپوکسی نیز حاصل پلیمریزاسیون دو جزء اولیه رزین و سخت کننده است. با ما همراه باشید تا بیشتر با این چسبها آشنا شوید.
-
چسب بتن اپوکسی
چسب بتن اپوکسی یک نوع کوپلیمر است که برپایه پلیمریزاسیون یک رزین و یک سخت کننده تشکیل میشود، اما یکسری از اپوکسیهای قدرتمند به سخت کننده نیاز ندارند و در اثر گرما فعال میگردند.باید این نکته را درنظر داشت که امکان کاهش مقاومت اپوکسی سخت شده در گرما یا اشعه ماوراء بنفش وجود دارد .
مزایای چسب بتن اپوکسی
۱ – افزایش دوام بتن
۲ – مقاومت کششی و مکانیکی بسیار بالا
۲ – چسبندگی بالا به مقاطع زیر کار
۴ – قابل اجرا برروی مقاطع زیر کار خشک
۵ – حفظ خصوصیات کیفی بتن برابر با طول عمر آن
۶ – بدون نیاز به حلال
۷ –یک آب بند قدرتمند داخلی در بتن
در کجا از چسب بتن اپوکسی استفاده می شود ؟
چسب بتن اپوکسی نه تنها جهت چساندن دو قطعه بتنی استفاده میگردد بلکه آنرا میتوان داخل ترکهای بتن نیز تزریق نمود .چنانچه یک سازه و یا قطعات بتنی نیاز به ترمیم داشته باشند در مرمت آنها میتوان از این چسب بهره برد .ضمن آنکه این چسب به عنوان اتصال دهنده قطعات فلزی به بتن کاربری دارد با کمک آن میتوان ورقهای FRP را نیز روی بتن چسباند و در آخر میتوان به کاربرد آن در سازههای غرقابی اشاره نمود.
◄ چسب بتن اپوکسی نباید در معرض تابش مستقیم نور خورشید قرار بگیرد .
◄دمای مناسب نگهداری این چسب بین ۱۰+ تا ۳۰+ درجه سانتیگراد میباشد.
-
چسب بتن لاتکس
چسب بتن لاتکس نیز برپایه کوپلیمر رزین آکریلات میباشد که این لاتکسهای پلیمری پس از ترکیب با بتن یک نوع بتن اصلاح شده را تشکیل میدهند و به خاطر بازتاب بالای اشعههای آفتاب معمولا در سنگفرشها و یا پوشش روی پلها استفاده میشوندو علاوه بر ترمیم سازههای بتنی همراه با سیمان و ماسه تشکیل ملات پرقدرتی را میدهد که از آن میتوان در نصب موزائیک، کاشی،سرامیک،سنگ مرمرو سنگهای طبیعی استفاده نمود .
باید توجه داشت که ترکیبات لاتکس مصنوعی مبتنی بر پلیمرهایی به غیر از اپوکسیها مثل اکریلیک و یا استایرن بوتادین ابتدا باید جهت سازگاری آزمایش شوند .
مزایای چسب بتن لاتکس
۱ – بالابردن مقاومت بتن در مقابل شرایط آب و هوایی مختلف
۲ - بالا بردن مقاومت بتن دربرابر سیکلهای ذوب و یخبندان
۳ – بالا بردن میزان چسبندگی
۴ – بالابردن مقاومت خمشی،کششی،سایشی و حتی در برخی موارد مقاومت فشاری بتن در حد جزئی
۵- بالابردن کارآیی بتن
۶- کاهنده نفوذپذیری بتن
۷- آب بند بتن
در کجا از چسب بتن لاتکس استفاده می شود ؟
چسب بتن لاتکس عمدتآ بهصورت یک مایع غلیظ میباشد که میتوان آنرا بهطور مستقیم در بتن بهکار برد و یا با آب آنرا رقیق کرده و با مخلوط بتن میکس نمود. مهمترین کاربرد چسب بتن لاتکس در آببند کردن بتن و ملات مورد استفاده در استخر و آبنما و بهطورکلی آببندی مخازن آب میباشد همچنین بهعنوان افزودنی جهت بهبود خواص ملات سیمانی و تقویت چسب کاشیهای پودری جهت نصب کاشی و سرامیک نیز استفاده میشود، این چسب جهت تقویت ملاتهای بندکشی نیز استفاده میشود و بهتر است در این مورد میزان کمتری از این افزودنی را اضافه نمایید ، یکی دیگر از موارد استفاده آن در نماسازی و صافکاری سطوح بتن اکسپوز (سطح نمایان نهایی) میباشد و جهت ترمیم بیشتر از لاتکس پلی وینیل استات استفاده میگردد.
◄چسب بتن لاتکس بهتر است دور از نور خورشید نگهداری گردد .
◄ دمای مناسب نگهداری این چسب بین ۵ + تا ۳۵ + درجه سانتیگراد میباشد.
تیم تحقیقات شرکت پایهان بتن پس از مشاهده یک سری ترکهای مویی که برروی قطعات بتنی پیش ساخته مسلح و قطعات بتنی ساده ایجاد میشد تحقیقات خود را برروی انواع چسب بتن متمرکز کرد و پس از انجام یکسری آزمایش و اثر انواع چسب بر روی انواع بتن مصرفی در شرکت پایهان مبنا را بر استفاده از چسب بتن اپوکسی گذاشتند و در موارد بسیار خاص از چسب بتن لاتکس نیز بهره میبرند.
-
چسب بتن لاتکس ویژه
همانطور که گفته شد، چسب بتن لاتکس ماهیتی مایع دارد که از خواص آب بندی، افزایش چسبندگی ملات و بتن، افزایش الاستسیته بتن، مقاومت شیمیایی، مقاوم در برابر ضربه و تغییرات دما برخوردار است. چسب لاتکس ویژه نیز مایع غلیظ امولسیونی بر پایه پلیمرهای اصلاح شده است که کاربردهای متنوعی نظیر تهیه ملات آب بند، ساخت ملاتهای چسبنده بر روی بتن و ملاتهای قدیمی، ترمیم سطوح بتنی و سیمانی دارد. این نوع چسب ساختمانی با توجه به ساختارش، در جاهایی مثل استخرها، کارخانههای لبنیات، صنایع غذایی و کشتارگاهها که باید از مقاومت بالایی در برابر آب، مواد شیمیایی و سایش برخوردار باشند، مورد استفاده قرار میگیرد.
-
چسب بتن SA12 چیست؟
این محصول که بر پایه پلیمرهای اصلاح شده ساخته شده است که به جهت چسباندن لایه جدید بتن به لایهی قدیمی و همچنین آب بندی سطح بتن مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع یکی از بهترین و باکیفیتترین چسبهای ملات و بتن بازار ایران، چسب بتن SA12 است که در تعمیر و بازسازی بتنهای دارای تخلل زیاد در فونداسیونها، پایه پلها، بتنهای آسیب دیده قدیمی کاربرد دارد. این چسب که قدرت چسبندگی بسیار بالایی دارد و باعث کاهش ترک ناشی از عدم جمع شدگی بتن بعد از اجرا میشود، برای آب بندی استخر هم مورد استفاده قرار میگیرد.
- چسب کاشت میلگرد
این چسب ساختمانی که بر پایه رزین است، برای چسباندن میلگردهای تقویت کننده به قسمتهایی از سازه که در آن قبلا بتن ریخته و سخت شده، مورد استفاده قرار میگیرد. به این صورت که در بتن سوراخ ایجاد کرده و آرماتور را با چسب به داخل سوراخهای حفر شده میچسبانند. تقویت یازههای بتنی، اتصال میلگرد در فونداسیون و در ستونهای جدید، اصلاح اشتباهات اجرایی و ایجاد مهار برای میلگردهای انتظار از دلایل اصلی استفاده از چسب کاشت میلگرد در صنایع ساختمان سازی است. این محصول به حلال نیاز ندارد، تحت تاثیر شرایط جوی قرار نمیگیرد، جاذب آب و رطوبت نیست، در برابر خوردگی مقاومت نشان میدهد، مقاومت خمشی و کششی بالایی دارد و استفاده از آن بسیار آسان است.
-
چسب بتن آب بندی و تقویت ملات (مخلوط سیمان و چسب بتن)
یکی از اساسیترین مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت ملاتها و بتنهای آب بند، چسب بتن آب بندی است که باعث میشود قوام چسبندگی و نفودناپذیری بتن در سازههای ساختمانی افزایش پیدا کند و بتن در برابر تراکم و خشک شدن محافظت شود. اهمیت آزمایش بتن که جهت استفاده از آن در ساخت و ساز انجام میگیرد، بسیار بالاست. در این آزمایش، عوامل متنوعی نظیر مقاومت کششی و کارایی بتن مورد سنجش قرار میگیرند. جالب اینجاست که اگر به مخلوط سیمان چسب بتن افزوده شود، نه تنها این دو ویژگی بهبود مییابند، احتمال ترک خوردگی ملات هم کمتر میشود. در واقع ویژگیهای ذکر شده به ترکیبات خاصی که این چسب دارد، برمیگردد. از همین رو، قیمت این چسب در مقایسه با چسبهای معمولی بیشتر است اما به دلیل تاثیر بالایی که در کیفیت و کاربردپذیری بتن دارد، اکثر سازندگان ترجیح میدهند این هزینه را پرداخت کنند تا سازههای محکمتری بسازند.
ویژگیهای چسب بتن مخصوص آب بندی
از آنجایی که این چسب عایق رطوبتی بسیار قوی است، مانع نفوذ آب و طوبت به سطوح بتنی میشود تا سلامت و دوام سازهها افزایش پیدا کند. استفاده از چسب بتن آب بندی، چسبندگی بین سطوح بتن و مصالح ساختاری را افزایش میدهد تا اتصالات تقویت شده و سازههای محکمتری ساخته شوند. از دیگر ویژگیهای بی نظیر این محصول این است که بر روی سطوح بتنی، به عنوان یک لایه محافظ عمل کرده و با افزایش استحکام و دوام سازه، مانع بروز ترکیدگی و فرسایش ساختمان میشود. همچنین در برابر مواد شیمیایی، رطوبت، سرما، گرما، آتش سوزی، نور و ضربه مقاومت بالایی از خود نشان میدهد و باعث افزایش طول عمر سازه میشود. در نهایت باید اشاره کرد که در عین حال که مزیتهای بسیار زیادی دارد، از قیمت بسیار مناسبی برخوردار است.
- چسب بتن سیمانکاری
همانطور که از اسم این چسب پیداست، برای تقویت سیمانکاری مورد استفاده قرار میگیرد. اصلیترین کاربرد چسب بتن سیمانکاری، برای سطوحی نظیر کف حمام، سرویسهای بهداشتی و آشپزخانه است. در این مواقع، از چسب تقویتی سیمانکاری که بر پایه رزین اکریلیک است، استفاده میشود تا هم چسبندگی افزایش پیدا کند و هم ملات آب بندی شود. استفاده از این چسب، علاوه بر اینکه سایر خواص ملاتهای سیمانی نظیر مقاومتهای مکانیکی، مقاومت در برابر سایش و خراش را افزایش میدهد، نفوذپذیری سطوح سیمانی را در مقابل آب و رطوبت کاهش میدهد تا دوام کیفیت سازهی نهایی بیشتر شود.
- چسب بتن آب بندی (پیوند دهنده بتن بر پایه اکرلیک)
این چسب بسیار قوی امولسیونی بر پایه اکریلیک و استایرن است که باعث افزایش چسبندگی و کاهش نفوذپذیری ساختار بتن و یا ملات میشود. علاوه بر این دو ویژگی، افزایش انعطاف پذیری، مقاومت فشاری، کششی و خمشی بتن نیز در لیست بلند بالای مزایای این پیوند دهنده وجود دارد. تاثیر عمل آوری آن بیش از 55 درصد است و به عنوان پوشش عمل آورنده برای کنترل زودرس وصله تعمیری به کار میرود. وجود بالای ماده موثر در چسب بتن آب بندی باعث شده که میزان مصرف آن پایین بیاید و در مقابل اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
طرز تهیه و مصرف چسب بتن آب بندی
چسب بتن آب بندی را میتوان با آب ترکیب کرده و بعد از رقیق شدن یا به اجزای خشک بتن افزود و یا در هنگام ساخت بتن در بچینگ به بتن آماده در تراک میکسر ریخت. آزمایشهای کارگاهی میزان دقیق مصرف و ماده موثر یا همان solid content را تعیین میکند که معمولا در محدوده 1 تا 5 درصد وزن سیمان مورد استفاده است. میزان مصرفی نیز به دلیل اثرگذاری بالای محصول، بین 1 الی 2 درصد وزن سیمان مورد استفاده تعیین شده است. پس از آماده شدن ملات یا بتن، مرحله افزودن این چسب به مخلوط مدنظر است که باید به مدت 1 الی 3 دقیقه میکس شود. در نهایت ملات آماده را میتوان در روکشهای آب بند، با ملات مورد نظر ترکیب کرده و مورد استفاده قرار داد.
-
چسب بتن استحکامی (پیوند دهنده عمل استحکام پذیری بتن بر پایه پلیمرهای خاص)
این چسب ساختمانی که مایعی غلیظ بر پایه پلیمری و رزین اصلاح شده است، هم قدرت چسبندگی، مقاومت و استحکام و اتصال بتن جدید به ملات قدیم را افزایش میدهد و هم باعث بالا رفتن قدرت ترمیمی سطوح بتنی میشود. کاربرد چسب بتن استحکامی هم در مصارف داخلی و هم در مصارف خارجی ساختمان است. استفاده در دوغاب کاشی کاری و بند کشی کاشی، سرامیک، پایدارسازی و افزایش قوام اجزای انواع ملات هبلکس، پر کردن درزها و ترکهای دیوار و سقف و کف سازیها، تثبیت مصالح بسترهای سیمانی و گچی، نیز از دیگر کاربردهای این چسب ساختمانی است.
ویژگیهای چسب بتن استحکامی
چسب استحکامی مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی که با انواع الیاف بتن سازگاری دارد، مانع ترک خوردن ملات و بتن تازه میشود و در نتیجه استحکام بتن و انواع ملاتهای سیمانی را میافزاید. مایع غلیظ سفید رنگی است که یون کلر ندارد و میتواند به عنوان پرایمر در ملات تعمیری مورد استفاده قرار گیرد. از دیگر ویژگیهای این محصول میتوان به کاهش نفوذپذیری ملات و بتن، ربایش ویژه، توانایی چسبندگی بالا، پیوند دهنده ملات سیمانی و ... اشاره کرد. چسب بتن استحکامی، نفوذپذیری را کم کرده، مقاومت در برابر عوامل مهاجم محیطی را بهبود داده و از ترک خوردن و طبله شدن جلوگیری به عمل میآورد. در نتیجه کارایی بتن تحت تاثیر همهی این عوامل افزایش مییابد.
روش مصرف چسب بتن استحکامی
این محصول میتواند به دو شیوه مورد مصرف قرار بگیرد. یکی افزودن به مخلوط و یکی به عنوان چسب بتن. در مورد اول، چسب استحکامی بسته به نیاز، به نسبت 1 به 4 تا 1 به 3 با آب ترکیب شده و تا زمانی که به نتیجه مطلوب دست یافت، به سایر اجزای سازنده ملات افزوده میشود. در صورتی که به عنوان چسب بتن استفاده شود، برای 5 متر مربع، یک لیتر از آن کفایت خواهد کرد. فراموش نکنید که میزان بهینه مصرف با توجه به سطح مورد نظر، نحوه مصرف، انتظارات و اهداف مدنظر از بتن، طرح اختلاط ملات و ... تعیین میشود. در نتیجه این مقدار در مصارف مختلف، متفاوت خواهد بود.
-
چسب بتن نانو
از دیگر افزودنیهای بتن، چسب بتن نانو پلیمری یا لاتکس است که در جهت بالا بردن قدرت چسبندگی و آب بندی بتن مورد مصرف قرار میگیرد. یکی از ویژگیهای بارز این چسب این است که میتواند بدون ترکیب با آب نیز کاربرد داشته باشد و استحکام بتن، آهک و یا گچ را افزایش دهد. در صورتی هم که با آب رقیق شود، به شکل دوغاب خاکستری رنگ درمیآید که به صورت یک لایه نازک بر روی سطوح بتنی اجرا میشود تا بتن جدید به راحتی متصل شود. این چسب که از استحکام خمشی و کششی فوق العادهای برخوردار است، قابلیت ترکیب شدن با ملات را دارد که مواد همگن ایجاد شده در کارهای تعمیرات سطحی و عمقی کارایی دارد. با اینکه چسب نانو قابلیت نفوذ تا عمق 90 سانتیمتر را دارد، باعث آنتی باکتریال شدن سازه میشود، نفوذپذیری ملات و بتن را کم میکند، بر طول عمر سازه میافزاید و در برابر سرما و گرما و نور و آتش و حریق و رطوبت مقاومت میکند، از قیمت بسیار مناسبی برخوردار است و باعث بالا رفتن هزینههای ساختمانی نمیشود.
کاربرد چسب بتن
هر کدام از انواع چسبهای بتن با توجه به خواص و ترکیبات خود، کاربردهای متنوعی دارند. به طور کلی چسب بتن در عملیات مرمت و ترمیم سازهها، اتصال بتن به مقاطع فلزی، چسباندن ورقهای FRP روی بتن، چسباندن بتن جدید به قطعات بتنی پیش ساخته قدیمی، ضد آب کردن چسبهای کاشی خمیری و پودری در سرویسهای بهداشتی، صافکاری سطوح بتن اکسپوز، پرایمر مواد آب بند روی بتن و ملات، پر کردن شکاف ایجاد شده در دیوارها، کاشت آرماتور و بولت روی سطوح عمودی و افقی بتن، کاهش نفوذپذیری، جلوگیری ترک برداشتن بتن و تشکیل جلبک در سطوح بتنی، کاهش سرعت کربناتی شدن، افزایش عمر مفید و مقاومت بتن و خواص شیمیایی و مکانیکی کاربرد دارد.
مزایای چسب بتن
این چسب ساختمانی که انواع مختلفی دارد، از مزیتهای زیادی برخوردار است که باعث شده علاقه سازندگان به استفاده از این چسبها روز به روز افزایش پیدا کند. بالا بودن قدرت چسبندگی بالا روی انواع سطوح، جلوگیری از اتلاف وقت، بالا بودن کارایی در ازدیاد طول، مقرون به صرفه بودن، مناسب بودن انعطاف پذیری، پایداری در مقابل ضربه و تغییرات دما، کاهش نفوذ ناپذیری بتن و ملات، بالا بردن عمر مفید بتن، افزایش مقاومت و راندمان بالا، افزایش خواص شیمیایی و مکانیکی و غیر سمی بودن فقط گوشهای از مزایای این چسب فوق العاده است.
مراحل آماده سازی جهت استفاده از چسب بتن
دو مورد از عوامل مهم و مؤثر در اتصال بین بتن جدید و قدیمی ، به شرط آنکه روشهای صحیح بتنریزی استفاده گردد، استحکام، یکپارچگی و پاکیزگی سطح قدیمی است. زمانیکه یک لایه نازک از بتن روی سطح قدیمی ریخته میشود اگر سطح قدیمی کثیف باشد پیوند ضعیف خواهد بود، لازم به ذکر است که شرایط سطح در ایجاد پیوند نقش اساسی داشته و در آمادهسازی آن کلیه شرایط باید مدنظر قرار گیرند.
نمای شماتیک چسب بتن
اگر بتن قدیمی حاوی سطحی ضعیف یا فرسوده باشد نیاز به آمادهسازی مکانیکی دارد ودر صورت وجود مواد شیمیایی مضر آماده سازی شیمیایی ضروری خواهد بود. در زیربه چکیدهای از این مراحل اشاره شده است.
الف- روش مکانیکی
مرحله اول
لازم به ذکر است که قبل از استفاده از هر نوع چسب بتن و شروع اتصال پیوند باید بهطور دقیق دستورالعملهای ارائه شده توسط شرکتهای سازنده چسب را مطالعه کرده و درک کاملی از آن داشته باشید چرا که عدم آگاهی از چگونگی استفاده از چسب بتن ممکن است پروژه شما را باشکست مواجه نماید و مجبور خواهید بود تمام مراحل را مجددآ از ابتدا انجام دهید.
مرحله دوم
تمام آلودگی ها از روی سطح بتنی که قرار است چسب روی آن بکار برده شود باید پاک گردد گاهی با یک جارو کردن ساده سطح بتنی عاری از کلیه ذرات و گردوغبار میشود اما چنانچه بااین روش حذف نگردند لازم است روشهای دیگر را امتحان کنید . گاهی نیاز است برای از بین بردن هرگونه چربی ، روغن، گریس ، رنگ و یا مصالح موجود بر روی سطح از تمیزکنندههای قوی استفاده شود .چنانچه مواد چسبنده یا تکههای سنگدانه وجود داشته باشد نیاز است از سند بلاستر ( وسیله ای که جهت انفجار نقطهای بکار میرود) استفاده گردد و پس از آن با فشار آب زیاد هر گونه گروغبار ریز باقیمانده در اثر انفجار باید شسته شود در انتها باید کاملا مطمئن شد که هیچگونه آلودگی بر روی سطح اتصال باقی نمانده باشد.
مرحله سوم
چنانچه چسب مورد مصرف نیاز به مخلوط شدن با عناصر دیگری داشته باشد حتما باید عمل اختلاط انجام گیرد. زمان و نوع اختلاط باید مطابق دستورالعمل کارخانه سازنده صورتپذیرد اگر دستورالعمل مدت زمان مشخص و یا سرعت خاصی را جهت اختلاط تعیین کرده آنرا نباید کم یا زیاد کنید چرا که برای زمان ارائه شده دلایل قابل توجیهی وجود دارد و عدم مخلوط نمودن باندازه کافی ممکن است باعث شود چسب بتنی که انتخاب شده به درستی عمل نکند.
مرحله چهارم
مرحله چهارم حذف مواد سست بتنی است ، اگر تکههای بتن و یا تراشه بتنی بر روی آن وجود داشته باشد باید از قلم جهت جدا نمودن آنها از روی سطح بتنی استفاده گردد.
مرحله پنجم
اگر لازم باشد که ترکهای بتنی گرفته شوند و این ترکها مویی باشند ابتدا باید مسیر ترک باز شود و سپس عامل اتصال دهنده را با فشار وارد مسیر ترک کرده و کاملا توسط آن پر نمود در غیر اینصورت پیوند با چسب بتن ناقص صورت گرفته و ترک مویی به رشد خود ادامه میدهد و منجر به شکستگیهای وسیع میشود .
در هنگام پرکردن ترکهای بتنی بهتر آن است که ترکها از قسمت پایین پهن شوند و در قسمت بالا باریک تر نگه داشته شوند که در این حالت باریکی ترک در قسمت بالا به نگه داشتن ماده چسبنده بتن به ترک کمک مینماید.اگر نیاز به تمیز کردن داخل ترک از گردوغبار حاصل از دستگاه سنگ زنی جهت باز نمودن راه ترک باشد، ایجاد خلآ با کمک دستگاه مکش پیشنهاد میشود .
مرحله ششم
اگر قصد دارید که یک شکاف بزرگ بتنی را بپوشانید باید از یک لایه ژل پرکننده ضخیم استفاده شود اما وقتی ترک نازک باشد باید از یک لایه چسب نازک استفاده گردد تا به درستی جریان یافته و تمام سطوح ترک را پوشش دهد .
ب- روش شیمیایی
۱-با اسید شویی توسط محلول هیدروکلریک اسید ۱۵٪ و پس از آن با کمک جریان آب همراه با فشار زیاد شسته شود .
۲- اگر روکش پلی اورتان یا درزگیر دیگری روی بتن است با تمیز کردن آن توسط پارچهای که به استون آغشته گردیده است،آنرا جدا نموده با فشار آب آن ناحیه را کاملا شسته و اجازه دهید طی ۲۴ ساعت خشک شود.
■ نکات ایمنی
۱- هنگام استفاده از چسب بتن حتما از تجهیزات ایمنی بهخصوص دستکش و عینک استفاده شود.
۲- در صورت تماس با پوست و یا چشم به سرعت با آب شسته شود.
حلال بتن (اسید بتن)
حلال بتن نامی است که در صنعت ساختمان سازی زیاد به گوش میخورد اما متاسفانه اکثر افراد اطلاعات دقیقی درباره آن ندارند. این ماده که فرمول اسیدی دارد، خمیر سیمان را حل نموده، پیوندهای مولکولی موجود را شکسته و باعث خوردگی کامل سطح بتنی میشود. به این صورت که تقریبا 10 الی 50 دقیقه بر روی سطح باقی مانده، و سپس موجب نابودی و فروپاشی بتن میشود. اگر بخش مورد نظر به طور کامل تخریب نشود، میبایست این کار دوباره تکرار شود. در مواردی نظیر پاکسازی و نظافت حمل کنندهها یا تراک میکسرهای بتن، آزاد کردن سطح قالبهای فلزی از بتن، نظافت و شستشوی ابزارهایی که بتن به آنها چسبیده است، تخریب بتن از روی سطوحی بتنی مثل دالها و کفهای سبک از حلال یا همان اسید بتن استفاده میشود. توجه داشته باشید که این محصول حتما باید روی سطوح خشک و خنک اجرا شود.
چسباندن ملات جدید بر روی بتن خشک شده
در ترمیم بتن برای اینکه اتصال بین ملات سیمانی جدید و لایه بتن قدیمی یکپارچه شود، باید موادی را به کار برد که این چسبندگی را افزایش داده و از نشت مایعات از درزهای بتن جلوگیری کند. یکی از پرکاربردترین لوازم ساختمانی مورد استفاده در این مراحل، انواع چسب بتن است. البته از این محصول میتوان در سطوح غیر بتنی نظیر اتصال کاشی، سرامیک و ... هم استفاده کرد. چسبهای ساختمانی علاوه بر اینکه از قدرت چسبندگی بالایی برخوردار هستند، باعث میشوند نما نسبت به نفوذ آب مقاوم شود.
نحوه استفاده از چسب بتن
با توجه به اینکه انواع گوناگونی از چسب بتن وجود دارد، نحوه استفاده از آنها نیز با توجه به کاربرد سازه و موارد دیگر متفاوت است. اما 4 روش چسباندن مصالح خشک به بتن خشک شده، اضافه کردن بتن جدید روی بتن قدیمی، استفاده از ملات اپوکسی بر روی بتن، استفاده قطعهای جدا برای از بین بردن نقص های ایجاد شده از جمله مهمترین روشهای استفاده از این چسبها به شمار میروند. این چسب ساختمانی که در جهت افزایش خاصیت چسبندگی بین دو سازه و ساخت بتن مستحکم و نفوذناپذیر استفاده میشود، هم میتواند به روش دوغاب مصرف شود و هم به روش ملات. در هرکدام از این روشها باید اول سطح مورد نظر به طور کامل تمیز شود تا کیفیت چسبندگی چسب کاهش پیدا نکند.
نسبت ترکیب چسب بتن
در صورتی که در زمان تولید ملات، این محصول را به مخلوط بتن اضافه کرد، باید مقدار آن 4 تا 25 درصد وزن سیمان مصرفی باشد. البته نوع چسب، اندازه ذرات، مقاومت سازه و ... نیز در مقدار چسب مصرفی تاثیرگذار است. اگر چسب از نوع پودری باشد، مقدار بسیار کمتری استفاده خواهد شد. چون اگر بیش از این مقدار مصرف شود، ترکیبات بتن از حالت یکنواختی خارج خواهند شد و در نتیجه مخلوط ناهمگنی به وجود خواهد آمد. همچنین اگر ذرات سیمان و ماسه ریز باشد، چسب مورد نیاز کمتر خواهد بود. چرا که چسب به ذرات ریز آسانتر نفوذ میکند. در صورتی که نیاز است سازهای بسیار مستحکم با مقاومت خمشی و کششی بالایی ساخته شود، باید از میزان چسب بتن بیشتری استفاده کرد.
نکات ایمنی چسب بتن (MSDS)
چسب کاربرد گستردهای در صنایع مکانیکی، هوافضا، ساختمان، مهندسی عمران و دیگر صنایع دارد که در این مقاله به طور مفصل به بررسی چسب بتن پرداخته شد. در هنگام استفاده از این محصول نیز همانند هر وسیله دیگری باید یکسری نکات ایمنی را رعایت کرد تا آسیبی به افراد وارد نشود. در نتیجه هنگام کار، استفاده از تجهیزات ایمنی نظیر دستکش و عینک را فراموش نکنید. با اینکه این ماده سمی نیست و و برای سلامتی بدن و محیط زیست بدون خطر است اما نباید بلعیده شود. اگر با پوست و یا چسم تماس پیدا کرد، باید ناحیه درگیر بلافاصله با آب شسته شود. بهتر است هنگام استفاده از این چسب برای چسباندن قطعات بتنی به تنهایی استفاده نشود و اول با آب رقیق شود.
بسته بندی و شرایط نگهداری چسب بتن
نگهداری این چسب باید در ظروف در بسته، به دور از رطوبت، یخ زدگی و تابش مستقیم نور خورشید انجام گیرد. دمای مناسب برای نگهداری این محصول، 10+ تا 30+ درجه سانتی گراد است. این چسب را میتوان به مدت یکسال در شرایط گفته شده نگهداری کرد. اما از آنجایی که این محصول در مجاورت هوا خشک میشود، بنابراین باید بعد از باز شدن بسته بندی، به سرعت مورد استفاده قرار گیرد تا خواص و کیفیت آن کم نشود. حدود 20 دقیقه از باز شدن بسته بندی، میتوان از چسب بتن استفاده کرد اما بعد از گذشت 2 الی 3 ساعت، کیفیت و کارایی خود را در هوای آزاد از دست خواهد داد. بسته بندیها معمولا به صورت 5/3 و 5/8 کیلوگرمی انجام میگیرند اما اگر سفارش داده شود، در مقادیر بالاتر نظیر 20 کیلوگرمی هم بسته بندی میشوند.
جمع بندی
با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، متوجه شدید که چسب بتن یکی از موارد پر استفاده در صنعت ساختمان سازی است. وقتی سطح بتن دچار آسیب میشود، دو کار میتوان انجام داد. یکی استفاده از تخریب کنندههای بتن و یا پوشاندن سطح آسیب دیده با بتن تازه. گاهی اوقات گزینه اول به دلیل زمان بر و پر هزینه بودن، ممکن نیست. در نتیجه راه حل دوم یعنی سطح بندی بتن قدیمی با لایهاز بتن جدید بیشتر کاربرد دارد. بتن از ترکیب سیمان، سنگدانه و آب تهیه میشود و فاقد هر گونه مادهی چسبانندهای است. از همین رو باید از چسب بتن استفاده کرد تا یک اتصال بی نقص ایجاد شود. این چسبها انواع متنوعی دارند که هر کدام کاربرد خاصی دارند. تلاش ما این بود که به طور مفصل همه چیز را درباره این چسب ساختمانی برایتان شرح دهیم تا هیچ مبحث گنگی نماند.
تا کنون در این بررسی دونمونه از بهترین چسبهای بتنی را معرفی کردهایم و سعی بر این بوده تا تمام اطلاعات معتبر را برای شما بهارمغان آوریم . این مرور کلی به شما کمک میکند تا بهترین تصمیم ممکن برای خرید را بگیرید .اینکه شما تازهکار و یا یک فرد حرفهای هستید، تنها کاری که باید به آن اهمیت دهید این است که بهترین انتخاب چسب بتن را با توجه به بودجه خود ودر سمت کاهش هزینهها انجام دهید. توجه داشته باشید هرگز نباید از شرایط آب و هوایی در گزینش خود غافل شوید،اطمینان از دمای مناسب ( بین ۱۸ تا ۳۴ درجه سانتیگراد ) بسیار مهم است. در شرایط آب و هوایی سختتر باید از چسب بتنی مرغوبتر فارغ از نام تجاری و قیمت آن استفاده شود.
در انتخاب برند مناسب باید پس از انجام تحقیق و آزمون تصمیم نهایی را بگیرید و خصوصیات اساسی مانند رنگپذیری، مقاومت در برابر دما، مقاومت شیمیایی و ایمنی در برابر ترکها باید جزء اولویتهای شما باشد . این ویژگیها تقریبا بستگی به مارک تجاری دارند، ما امیدواریم که شما با توجه به توضیحات ما انتخاب صحیحی خواهید داشت.
واحد تحیق و توسعه شرکت پایهان بتن