051-36516100 info@payhanbeton.ir



قطعات بتنی پیش ساخته و باکس بتنی

بتن پیش ساخته اولین بار در سال1950 تا 1960 در اروپا مورد استفاده قرار گرفت .
امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت بتن و انواع بتن و همچنین با توجه به پیشرفت رو به رشد جامعه بشری و نیاز مبرم به ساخت مسکن و سرپناه ، روش های قدیمی ساخت بنا جوابگوی این حجم از جمعیت را ندارد .
بتن از نمونه مصالحی است که امروزه بیشترین کاربرد را در ساخت انواع بنا مانند : ساخت بناهای مسکونی ، ساخت بناهای اداری ، ساخت هتل ها ، ساخت سدها ، ساخت پل ها ، ساخت مترو ها ، و ساخت فرودگاه ها را دارد .


معرفی بتن پیش ساخته :

امروزه استفاده از قطعات بتنی پیش ساخته با بهره گیری از نیرو های مجرب و با تجربه و دستگاه های حرفه ای در ساخت بنا های مسکونی در تیراژ انبوه سازی و همچنین ساخت قطعات متفرقه بتنی در تمام دنیا بسیار گسترش یافته است .


در مجموع ، قطعات بتنی پیش ساخته را می توان به چند دسته تقسیم کرد :

1 – تیر 2 – سقف 3 – ستون 4 – دیوار  5 – قطعات بتنی سفارشی


بتن پیش ساخته چیست؟

بتن پیش ساخته یک محصول ساختمانی است ، به این صورت که ، بتن در قالب با اشکال مختلف ریخته می شود و در محل کارگاه بعد از به مقاومت رسیدن بتن آن را به محل پروژه انتقال می دهند .
از مزیت های بتن پیش ساخته می توان گفت ، که علاوه بر اقتصادی بودن ، از زیاد شدن مدت زمان پروژه نیز می توان جلوگیری کرد .
در بعضی از پروژه ها در موارد خاص که نمی توان بتن ریزی در محل انجام شود ، و همچنین نبود نیروهای مجرب و کار بلد می توان ، در محل کارگاه قطعه مورد نظر را ساخته و به محل پروژه انتقال پیدا کند .
همچنین در فصول سرد و در هوای بسیار سرد و یا هوای بسیار گرم که عملیات بتن ریزی با مشکلات روبرو خواهد شد ، این امکان را برای ما ایجاد می کند که قطعات در کارگاه تولید شوند .


ساختمان های بتنی پیش ساخته به دو دسته تقسیم می شوند :

دسته اول ، ساختمان هایی که تمام قطعات آنها در محل کارگاه تولید می شوند .
دسته دوم ، ساختمان هایی که قسمتی از قطعات آن مانند ، تیر ، سقف ، و ستون در محل کارگاه تولید می شوند و به محل پروژه انتقال پیدا می کنند . در این حالت دیوارها معمولا از جنس دیوار های گچی و یا بلوک های بتنی سبک و یا آجرهای توو خالی استفاده می شوند .


انواع قطعات بتنی پیش ساخته در ساختمان ها و سازه ها :

1 – تیر 2 – سقف 3 – ستون 4 – دیوار


انواع قطعات بتنی پیش ساخته متفرقه و سفارشی :

1 – دال بتنی 2 – انواع باکس های بتنی 3 – نیوجرسی های بتنی 4 – منهول های بتنی 5 – دیوارهای بتنی 6 – کوبیاکس


انواع اجرای سیستم پیش ساخته بتنی :

اجرای ساختمان به روش خطی یا تیر ، سقف ، ستون :

در این روش قطعات سازنده سازه شامل : شناژ ، پی ، تیر ، سقف ، ستون ، به صورت پیش ساخته بوده و اتصالات این نوع قطعات از نوع تر می باشد .
اتصالات قطعات به وسیله اجرای بتن در فاصله بین دو نقطه و با استفاده از میلگرد های از قبل پیش بینی شده در لبه قطعات و میلگرد های اتصال دهنده ای که قبل از بتن ریزی اتصال نصب می شود ، صورت می گیرد .


اجرای ساختمان به روش دیواری :

دراین روش اجزای تشکیل دهنده سازه ساختمان از قبیل ، پی نواری ، پانل ها ، تیر ، سقف و ستون در محل کارگاه تولید می شود ، همچنین داکت های و کلید و پریزها و لوله های برق از قبل پیش بینی می شوند .
همچنین اتصالات در این روش به وسیله پیچ و مهره در محل پروژه انجام می پذیرد .
به صورت کلی تولید بتن پیش ساخته شامل ، موارد آماده سازی قالب ، تهیه میلگرد با توجه به شکل قالب مورد نظر درون قالب ، بتن ریزی قالب و در مرحله آخر عمل آوری بتن است .
از دیگر مزایای استفاده از قطعات بتنی پیش ساخته می توان ، به مقاومت در برابر ضربه و مقاومت در برابر حریق و همچنین کاهش مصرف چوب برای قالب بندی نام برد .


انواع اتصالات در سیستم قاب خمشی اتصال صلب :

در این نوع اتصال همیشه زاویه بین تیر و ستون به صورت قائمه و زاویه 90 درجه است .
انواع اتصالات در سیستم های قاب ساده ، قطعات بتنی پیش ساخته :


اتصال ستون به پی :

در این روش ستون توسط صفحات فلزی که در انتهای ستون نصب شده است ، به بولت هایی که از قبل درون پی گذاشته شده ، توسط پیچ و مهره نصب می گردد .

اتصال ستون به تیر :

در این روش ، با استفاده از نبشی و صفحات فلزی که از قبل روی تیر و ستون نصب شده است انجام می پذیرد .

اتصال تیر به سقف :

یکی از روش های اتصال تیر به سقف به این گونه است که ، معمولا تیر های بتنی را به صورت یک طرف لبه و یا دو طرف لبه ساخته می شود و سقف روی لبه های این تیرها جایگذاری می شوند و عملیات بتن ریزی سقف انجام می پذیرد .

اتصال سقف به سقف :

در این روش ، توسط میلگرد های کلاف کننده و میلگرد های اتصال دهنده انجام می پذیرد و بعد از بتنی ریزی روی سقف ، باعث انسجام و اتصال سقف به یکدیگر می شوند .

 

اتصال ستون به ستون :

در این روش ، برای ساختمان های با ارتفاع بالا ، ستون ها معمولا به صورت یک و نیم طبقه و یا دو و نیم طبقه به صورت پیش ساخته ، در محل کارگاه تولید می شوند که محل خالی گاه انتهای هر ستون ، به ابتدای ستون بالایی کلاف و با بتن درجا محل خالی گاه پر شده و اتصال ستون به ستون انجام می پذیرد .

به صورت کلی ، تولید قطعات بتنی پیش ساخته در مرحله اول در محل کارگاه تولید شده و به محل پروژه حمل و در نهایت به صورت مستقیم در محل پروژه توسط نیرو های نصاب قطعات بتنی ، نصب می گردند .


باکس بتنی :

باکس های بتنی پیش ساخته در ابعاد و اندازه های مختلف جهت انتقال آب و همچنین از این نوع سازه می توان برای ساخت پل استفاده نمود . از این نوع قطعه بتنی در برخی موارد در زمانی که هدایت آب بیشتر از حد نصاب باشد و لوله های بتنی توانایی انتقال آب را نداشته باشند از این نوع محصول استفاده می شود که این امر با توجه به نصب آسان این محصول ، در زمان و همچنین هزینه های کار بسیار مقرون به صرفه نیز می باشد .

از ویژگی های این نوع محصول می توان به این موارد اشاره کرد :

1 – تولید محصول با ابعاد و اندازه های مختلف .
2 – مقرون به صرفه بودن این محصول .
3 – سرعت بالای اجرای کار در ساخت و نصب .
4 – با توجه به ساخت قطعات در محل کارگاه این امر باعث کیفیت بالا قطعات می شود .
5 – با توجه به عملیات بخار دهی و عمل آوری بتن ، این محصول از کیفیت و همچنین طول عمر بالایی برخوردار است .

انواع باکس های بتنی پیش ساخته :

باکس های بتنی پیش ساخته در دو نوع ترافیکی و غیر ترافیکی تولید می شوند .
باکس های بتنی ترافیکی را معمولا زیر جاده ها قرار می دهند و محل عبور ماشین آلات سنگین می باشد .
باکس های بتنی غیر ترافیکی با توجه به نوع سفارش مشتری تولید می شود . از این نوع باکس ها برای مسیر آب روها ، مسیر آدم روها ، مسیر های تاسیساتی ، و مسیر ماشین رو تقسیم بندی می شود .

همچنین این نوع باکس های بتنی به شکل U نیز تولید می شود ، که در مسیر پل ها و مسیل ها و رودخانه های فصلی جهت هدایت آب های سطحی با حجم مختلف استفاده می شود .
آرایش میلگرد باکس های بتنی بسته به نوع کاربری و میزان بار وارده به قطعات طراحی می گردد .
تولید باکس های بتنی ساده و قرنیزدار ، در شرکت پایهان بتن مطابق با استاندارد های اداره راه در انواع مختلف تولید و عرضه می گردد .


نحوه نصب باکس بتنی پیش ساخته :

برای نصب این نوع محصول ابتدا باید بستر کار برای نصب و جای گذاری باکس های بتنی آماده باشد ، به این صورت که ابتدا عملیات خاک برداری و گود برداری تا رسیدن به تراز تعیین شده ، با توجه به اندازه باکس مورد نظر ، باید انجام پذیرد .
بعد از گودبرداری سطح زیرین باید سطح صاف و مرتب باشد زیرا باید باکس ها در هنگام جای گذاری با یکدیگر تراز باشند و هیچگونه فاصله ای بین آنها نباشد و در مرحله آخر عملیات نصب به وسیله جرثقیل شروع می شود و باکس های بتنی توسط جرثقیل کنار یکدیگر قرار می گیرند .
بعد از نصب ، عملیات انتهایی به منظور تکمیل پل انجام می پذیرد ، که شامل جوشکاری پلیت های باکس های بتنی می باشد و همچنین درزگیری به وسیله یک لایه ملات و همچنین ایزوگام درزها به منظور جلوگیری از نفوذ آب ، انجام می پذیرد .

واحد تحقیق و توسعه شرکت پایهان بتن