بتن اکسپوز
در صنعت ساختمان سازی، برای نما یا ساخت قسمتهای مختلف سازه، ابزارآلات و مصالح گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از مصالح پرکاربرد مورد استفاده، انواع بتن اکسپوز است که به دلیل مزایا و ویژگیهای خاص مراحل ساخت، در بخشهای مختلف نمای بیرونی و داخلی ساختمانها کاربرد دارد. این محصول پایه و اساس مشابه با بتن معمولی دارد اما به جهت اعمال برخی تغییرات در نحوه ساخت، برای استفاده در نمای ساختمان بهینه شده است. بتن اکسپوز یا همان بتن نما با دوام، مستحکم و دارای سطح صاف و صیقلی است. بتن نما به صورت پنلهای پیش ساخته و یا اجرا در محل و در طرح و ابعاد گوناگون ساخته میشوند. با ما همراه باشید تا بیشتر با ویژگیها، مزایا و معایب این بتن آشنا شوید.
بتن اکسپوز
پانل هايي هستند که به صورت پيش ساخته در محل توليد مي شوند . اين نوع بتن به دليل دارا بودن سطح صاف و يکنواخت خود باعث ، راحتي کار برای معماران دکوراسيون داخلي مي شوند. معمولا در بيشتر پروژه هاي بزرگ ساختماني ، پيمانکاران برای اينکه سطح يکنواخت داشته باشند از اين نوع بتن ( بتن اکسپوز ) استفاده ميکنند و همچنين با توجه به پايين بودن هزينه ، از اين نوع بتن استفاده بيشتري مي شود. بتن اکسپوز معمولا براي نماکاري داخلي و خارجي استفاده مي شود ، که داراي ابعاد و اندازه هاي مختلف مي باشند. پانل هايي که در سطح خارجي نما استفاده مي شوند معمولا ، بايد داراي مقاومت بالا در برابر شرايط آب و هوايي باشند و مانع ورود آب به لايه هاي زيرين ساختمان مي شوند.
در نماي داخلي بيشتر زيبايي کار حائز اهميت است. بتن اکسپوز معمولا به دو روش ساخته مي شود:
۱ - در محل اجراي پروژه
با توجه به اينکه ، در بعضي از پروژه هاي بزرگ استفاده از بتن هاي پيش ساخته ممکن است هزينه هاي زيادي را دربر داشته باشد ، معمولا پيمانکاران عمليات قالب گذاري و بتن ريزي را در محل پروژه انجام مي دهند.
۲ - پيش ساخته
در اين روش با استفاده از قالب هاي آماده با اشکال مختلف ، اقدام به توليد محصولات مي شود ، که البته داراي نکات حائز اهميت در زمان توليد آن مي باشد. پانل ها نبايد داراي شکستگي يا ترک خوردگي باشند و در زمان جدا سازي از قالب بايد داراي سطح صاف و يکنواخت باشند ، که براي اين کار معمولا از تراز مناسب براي کار بايد استفاده شود.
همچنين بايد شرايط خوبي را براي چسباندن پانل ها ، به سطح مورد نظر ايجاد کرد. در هنگام آماده سازي ، بتن اکسپوز بايد در نظر داشت که از روان کننده يا افزودني هاي متراکم کننده هم استفاده کرد و همچنين براي از بين بردن هواي داخل بتن ، حتما عمليات ويبره انجام شود. از مزاياي اين نوع پانل ها مي توان اين را اضافه کرد که ، با توجه به چيدمان آنها همانند بلوک هاي معمولي ، مي توان زمان اتمام پروژه را به حداقل رساند ، همچنين از اين مزيت برخوردار است که تغييرات آب و هوايي هيچگونه تاثيري در اين نوع بتن نمي گذارد و به همين دليل مي توان در تمام فصول سال از این نوع بتن استفاده نمود .
موارد استفاه از بتن اکسپوز
- با توجه به نبود هوا و همچنين عدم جذب آب ، استفاده از اين نوع بتن در ساخت استخر بسيار رايج مي باشد.
- با توجه به صاف و صيقلي بودن ، استفاده در محوطه سازي.
- براي استفاده در نماي داخلي و نماي خارجي.
نحوه ترمیم بتن اکسپوز
همانطور که میدانید گذشت زمان و عوامل مختلفی مثل کاهش عمر سازه بتنی، باعث میشود تغییراتی در بتن ایجاد شود که خوشبختانه با انجام یکسری روشهای ترمیمی قابل بهبود است. روند این کار در انواع بتن آماده مشابه است اما با توجه به کاربرد بتن نما، باید چند نکته نظیر حفظ تناسب رنگ و بافت میان قسمتهای ترمیم شده و بخشهای قدیمی رعایت شود. مراحل ترمیم شامل آماده سازی سطح، تعمیر خرابیها، تقویت سازه و پوشش محافظ است. مورتارهای ترمیمی، رزینهای ویژه، پاچینگ و مواد پلیمری از جمله مواد ترمیمی مورد استفاده در ترمیم بتن اکسپوز هستند.
انواع بتن اکسپوز چیست؟
این بتن که یکی از پرکاربردترین انواع بتن است، بر اساس ویژگیهای مختلف به دستههای متعددی طبقه بندی میشود. بر اساس محل بکارگیری، بتن نما در قسمت داخلی ساختمان یعنی دیوارها، سقف، کف، اپن، ساخت میز یا المانهای تزئینی و همچنین در بخش خارجی و نمای ساختمان کاربرد دارد که علاوه بر اینکه ظاهری مدرن ایجاد میکند، به عنوان عایق صوتی و حرارتی هم عمل میکند. بر اساس رنگ بندی، در 4 نوع معمولی (هم رنگ سیمان)، رنگی، تک رنگ و چند رنگ طبقه بندی میشوند. بتنهای اکسپوز با توجه به محلی از ساختمان که مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند بافت صیقلی یا زبری داشته باشند. بر اساس شکل ظاهری نیز میتوانند به صورت مربع، مستطیل و طرحهای سفارشی دیگر نظیر شش ضلعی، دایره، مثلت و ... تولید شوند. این طرحها میتوانند به شکل ساده و یا سه بعدی ایجاد شوند.
ویژگیهای بتن اکسپوز چیست؟
این بتن فقط به عنوان یک نمای ساده ساختمانی نیست بلکه نشان دهنده یک سبک خاص از معماری است که با عنوان سبک بروتالیسم یا زبره کاری هم شناخته میشود. در نمای ساختمانهایی که این بتن به کار میرود، مصالح ساختمانی دیگری مورد استفاده قرار نمیگیرد. در این ساختمانها، نمای پایانی به صورت سطحی صاف و زیبا از بتن اکسپوز است که به درستی پرداخت شده و بدون هر گونه حفره، برجستگی و تخلخل است.
ترمیم بتن اکسپوز با توجه به چه نکاتی انجام میشود؟
ترمیم این بتن با روشهای مختلفی قابل انجام است. دلیل متعدد بودن این روشها به میزان تخریب بتن برمیگردد. در صورتی که تخریب و آسیب سطحی وجود داشته باشد، درزبندی و پرداخت مجدد انجام میگیرد تا دوام و عمر بتن افزایش یابد. محل کاربرد و ضخامت بتن از جمله نکاتی است که ترمیم با توجه به آنها انجام میگیرد.
مزیتهای بتن اکسپوز چیست؟
بتن نما یکی از مصالح ساختمانی است که امروزه بسیار مورد توجه و استقبال کارفرمایان قرار گرفته است چرا که مقاومت و پایداری بالایی در برابر عوامل طبیعی و ضربه دارد و مقرون به صرفه است و میتواند نمای ساختمان را بسیار شکوهمند و زیبا سازد. از مزایای این بتن میتوان به دوام بالا که عموما 70-90 سال است، عایق حرارتی و صوتی، سرعت اجرای بالا، امکان اجرا در ابعاد متغیر، تنوع بالا در رنگ و فرم، دوستدار محیط زیست، امکان اجرا به صورت خشک و ملاتی، استحکام بالا، مقاوم در برابر آتش سوزی و یخ زدگی، امکان بازسازی و تعمیر اشاره کرد.
کاربرد بتن اکسپوز
بتن نما جزو مصالحی است که بسیاری از معماران علاقه دارند برای ایجاد ظاهری مدرن در نمای داخلی یا خارجی ساختمان، از آن استفاده کنند. بیشترین کاربرد بتن اکسپوز در نمای بیرونی ساختمانها در سبک مدرن، پوشش سطوح در دکوراسیون داخلی، ساخت مبلمان و وسایل فضاهای باز و یا سرپوشیده، پله، اشیای دکوری مثل گلدان و مجسمه، سرویس بهداشتی و حمام، استخر و حوضها، محوطههای شهری نظیر پارکها و باغها و پیادهروها، پل و تونل و زیرگذر و روگذر، دیوارها و نماسازی شهر است.
معایب بتن اکسپوز
با اینکه این بتن از مزایا و ویژگیهای منحصربه فردی برخوردار است اما معایبی هم دارد که باید از آنها اطلاع داشته باشید. البته دقت کنید که این معایب در مقابل مزایای زیاد بتن اکسپور ناچیز است و میتوان از آنها چشم پوشی کرد. رنگ یکی از همین معایب است. معمولا بتن نما در رنگ خاکستری تولید میشوند و همین باعث بی روح شدن و سردی نما میشود. بتن نما در مواجهه با مواد شیمیایی یا شرایط محیطی نامناسب ممکن است دچار خرابی شود. از ضخامت بالایی برخوردار است و ممکن است در شیب سطح مورد نظر باعث بروز مشکل شود. امکان ایجاد کهنگی و ترک در سطح بتن با گذر زمان، احتمال ایجاد مشکل برای سازه به دلیل وزن بالا، ایجاد لکه روی سطح این بتن به دلیل تخلخل درون آن و امکان نفوذ رطوبت از دیگر معایب بتن اکسپوز است.
جمع بندی
یکی از مهمترین مصالح مورد استفاده چه در سازههای معمولی و چه در ساختمانهای عظیم و آسمان خراش، انواع بتن است. شاید برخی فکر کنند که بتن فقط برای پی ریزی سازه استفاده میشود اما اینطور نیست. بتن به دلیل تنوع بسیار بالا، کاربردهای مختلفی هم دارد که هر یک با هدف خاصی تولید و مورد استفاده قرار میگیرند. از میان انواع بتنها، بتن اکسپوز یکی از مدلهایی است که امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته است چرا که از ویژگیها و مزایای بسیار مناسبی برخوردار است و در مقابل معایب ناچیز و اندکی دارد. این بتن که به دو روش پیش ساخته و درجا ساخته میشود، هم در پوشش دهی نهایی سطوح بیرونی و هم داخلی ساختمان کاربرد دارد. عوامل گوناگونی نظیر روش اجرای بتن، مساحت مورد نظر و مشخصات تایل و پانلهای انتخابی تعیین کننده قیمت نهایی بتن اکسپوز هستند. اما در کل باید گفت که این بتن بسیار مقرون به صرفه است.
واحد تحقیق و توسعه شرکت پایهان بتن